Domowy burger z mięsa wołowego

Soczysty kotlet wołowy z dodatkiem warzyw i wypieczone bułki. Co powiecie na domowego hamburgera?

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na pysznego hamburgera, którego można w łatwy sposób przygotować w domowym zaciszu.

Pewnie wiele osób sądzi, że przygotowanie takiego dania zajmuje sporo czasu, nic bardziej mylnego. Domowy hamburger wołowy jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Sprawdźcie sami!

Składniki

  • 500 g dobrej jakości wołowiny
  • jajko
  • cebula
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • pieprz i sól do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • 4 bułki do burgerów
  • ogórek konserwowy
  • pomidor 
  • sałata 
  • sos bbq

Wykonanie

  • Wołowinę i 1/2 cebuli zmiel.
  • Dodaj do mięsa jajko, musztardę, sól , pieprz i dokładnie wymieszaj. Podziej na 4 części i uformuj 4 kotlety.  
  • Pozostałą cześć cebuli pokój na dość grube krążki i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • Przekrojone na pół bułki podpiecz 3-5 minut  w piekarniku, aby były chrupiące.
  • Mięso na hamburgery usmaż na bardzo gorącej patelni z małą ilością tłuszczu. Smaż ok 3 – 5 minut z każdej strony.
  • Na dolnej części bułki rozsmaruj sos bbq, ułóż sałatę, a następnie plasterki ogórka i pomidora. Na to połóż kotlet, a następnie grillowane krążki cebuli, przykryć górną częścią bułki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.