Ciasto świąteczne
Ciasto świąteczne to bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu wypiek, idealny na każdą okazję. Sprawdzi się idealnie podczas świąt oraz innych nadarzających się okazji, a także na niedzielę jako smaczny dodatek do kawy.
Ciasto świąteczne jest bardzo łatwe w przygotowaniu i właśnie dzięki swojej prostocie jest takie smaczne. Składa się tylko z trzech warstw — biszkopta, masy kajmakowej o smaku orzechowym i puszystej masy na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Dekorację ciasta stanowi kokos, który nadaje mu ciekawego smaku.
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ciasto świąteczne będzie idealnym wyborem. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA CIASTO ŚWIĄTECZNE
Składniki
BISZKOPT
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki budyniu śmietankowego (proszek)
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
- 1/2 puszki masy kajmakowej o smaku kakaowym
- 600 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wody
- kokos do posypania
Wykonanie
- Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem, dodać do ubitych jajek. Całość delikatnie wymieszać.
- Masę jajeczną wyłożyć na blaszkę 24×35 wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 35 minut. Biszkopt wyjąc z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
- Żelatynę rozpuścić w 80 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzona śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Następnie ciągle ubijając dodawać serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą żelatynę.
- Na biszkopt wyłożyć 1/2 masy kajmakowej o smaku kakaowym. Można ją delikatnie podgrzać, by się lepiej rozsmarowywałam.
- Na masę kajmakową wyłożyć ubitą śmietanę. Wierzch ciasta posypać kokosem.