Ciasto świąteczne

Ciasto świąteczne to bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu wypiek, idealny na każdą okazję. Sprawdzi się idealnie podczas świąt oraz innych nadarzających się okazji, a także na niedzielę jako smaczny dodatek do kawy.

Ciasto świąteczne jest bardzo łatwe w przygotowaniu i właśnie dzięki swojej prostocie jest takie smaczne. Składa się tylko z trzech warstw — biszkopta, masy kajmakowej o smaku orzechowym i puszystej masy na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Dekorację ciasta stanowi kokos, który nadaje mu ciekawego smaku.

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ciasto świąteczne będzie idealnym wyborem. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA CIASTO ŚWIĄTECZNE

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki budyniu śmietankowego (proszek)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA

  • 1/2 puszki masy kajmakowej o smaku kakaowym
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wody
  • kokos do posypania

Wykonanie

  • Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem, dodać do ubitych jajek. Całość delikatnie wymieszać.
  • Masę jajeczną wyłożyć na blaszkę 24×35 wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 35 minut. Biszkopt wyjąc z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
  • Żelatynę rozpuścić w 80 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzona śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Następnie ciągle ubijając dodawać serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą żelatynę.
  • Na biszkopt wyłożyć 1/2 masy kajmakowej o smaku kakaowym. Można ją delikatnie podgrzać, by się lepiej rozsmarowywałam.
  • Na masę kajmakową wyłożyć ubitą śmietanę. Wierzch ciasta posypać kokosem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.