Ciasto marchewkowe z kajmakiem

ciasto marchewkowe z kajmakiem

Ciasto marchewkowe z kajmakiem to wypiek, którego nie da się nie pokochać. Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Świetnie sprawdzi się na specjalne okazje, lub na niedzielne popołudnie z rodziną lub bliskimi.

Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo prosty, a samo ciasto robi się szybko i przyjemnie. Wypiek ten uda się nawet osobom, które nie mają większego doświadczenia w pieczeniu. Jeśli macie w domu zalegające marchewki i zastanawiacie się co z nimi zrobić, to polecam przygotować to pyszne ciasto marchewkowe z kajmakiem.

CIASTO MARCHEWKOWE Z KAJMAKIEM – PRZEPIS

Składniki

Ciasto:

  • marchew – 300 g
  • mąka pszenna – 250 g
  • jajka – 4 sztuki
  • jabłka – 2 sztuki
  • olej – 180 ml
  • cukier – 200 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • imbir – 1/2 łyżeczki
  • sól – 1/2 łyżeczki

Krem:

  • serek philadelphia – 250 g
  • masło lub margaryna – 100 g
  • cukier puder – 150 g

Dodatkowo:

  • kajmak kakaowy – 1/2 puszki

Przygotowanie

1. Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Następnie dodać cynamon i imbir. Składniki wymieszać drewnianą łyżką.

2. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

4. Do miski przełożyć startą marchewkę, dodać jajka, cukier, olej i jabłka. Delikatnie wymieszać, a następnie wsypać do nich suche składniki. Wszystko razem jeszcze raz wymieszać.

5. Ciasto wylać na blaszkę 24×36 wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 35 minut, grzanie góra dół.

6. Upieczone ciasto odstawić do przestygnięcia. Następnie przekroić na pół tak, aby otrzymać 2 kawałki o wymiarach 18×24 cm.

7. Jeden z kawałków przeciąć w poziome na 2 cieńsze placki.

8. Krem: serek philadelphia utrzeć mikserem. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło. Kolejno dodać cukier puder i ubijać do momentu uzyskania gładkiego i puszystego kremu.

9 Cieńszy placek posmarować kajmakiem kakaowym i przykryć go drugim. Następnie wyłożyć połowę przygotowanego kremu i przykryć grubszym plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą część masy.

10. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki, by masa lekko stężała.

Ciasto marchewkowe z kajmakiem przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

“Komentarz do Ciasto marchewkowe z kajmakiem”

  1. Przepis jest świetny 🤗
    Robiłam pierwszy raz i wyszło rewelacyjne ale następnym razem użyje jeszcze mniej cukru.
    Dziękuję za świetny przepis i inspirację 😘

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 − 6 =