Sałatka z pieczarkami
Sałatka z pieczarkami to prosta i smaczna potrawa, której przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut. Idealnie nada się na imprezę, do pracy, czy na kolację. U nas w domu każdy ją uwielbia i znika ze stołu w tempie ekspresowym.
Sałatka oprócz ugotowanych pieczarek składa się z jajek, ogórków konserwowych, cebuli i kukurydzy. Połączenie tych składników to idealna kombinacja smaków, którą warto wypróbować. Jeśli lubicie pieczarki i macie ochotę spróbować czegoś nowego, to ta sałatka z pewnością przypadnie Wam do gustu.
SAŁATKA Z PIECZARKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 300 g pieczarek
- 3 jajka
- 4 ogórki konserwowe
- 1 mała cebula czerwona
- 1 mała puszka kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie
1. Pieczarki dokładnie myjemy i wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy pod przykryciem przez około 5-6 minut. Po tym czasie pieczarki odcedzamy na sitku. Następnie delikatnie odsączamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w kostkę.
2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
3. Ogórki konserwowe również kroimy w kosteczkę, cebulkę w drobne piórka.
4. Szczypiorek drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy.
5. Składniki przekładamy do miski dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.