Sałatka z pieczarkami

sałatka z pieczarkami

Sałatka z pieczarkami to prosta i smaczna potrawa, której przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut. Idealnie nada się na imprezę, do pracy, czy na kolację. U nas w domu każdy ją uwielbia i znika ze stołu w tempie ekspresowym.

Sałatka oprócz ugotowanych pieczarek składa się z jajek, ogórków konserwowych, cebuli i kukurydzy. Połączenie tych składników to idealna kombinacja smaków, którą warto wypróbować. Jeśli lubicie pieczarki i macie ochotę spróbować czegoś nowego, to ta sałatka z pewnością przypadnie Wam do gustu.

SAŁATKA Z PIECZARKAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 300 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

1. Pieczarki dokładnie myjemy i wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy pod przykryciem przez około 5-6 minut. Po tym czasie pieczarki odcedzamy na sitku. Następnie delikatnie odsączamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w kostkę.

2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.

3. Ogórki konserwowe również kroimy w kosteczkę, cebulkę w drobne piórka.

4. Szczypiorek drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy.

5. Składniki przekładamy do miski dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

sałatka z pieczarkami przepis
sałatka z pieczarek i jajek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.