Ciasto okruszek
Ciasto okruszek to bardzo proste i smaczne ciasto bez pieczenia z dodatkiem kulek czekoladowych, którego wykonanie zajmuje nie więcej niż 20 minut. Jest banalne w przygotowaniu, więc nawet osoby raczkujące w kuchni z łatwością sobie z nim poradzą.
Ciasto okruszek nie wymaga pieczenia, dlatego jest idealną opcją dla tych, którzy nie mają piekarnika, lub mają ochotę na coś szybkiego i słodkiego do popołudniowej kawki. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na ciasto okruszek, które skutecznie zaspokoi apetyt na słodkie.
PRZEPIS NA CIASTO OKRUSZEK
Składniki
na formę: 20×30 cm
- ok. 350 g herbatników
- 250 g mascarpone
- 700 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki żelatyny
- 120 ml wrzątku
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 puszka masy kajmakowej
- ok. 2 szklanki kulek czekoladowych typu Nesquik
Przygotowanie
1. Żelatynę rozpuścić w 120 ml wrzątku. Odstawić do ostygnięcia.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Cały czas ubijając stopniowo dodawać mascarpone. Pod koniec ubijania dodać żelatynę.
3. Formę 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników.
4. Na herbatniki wyłożyć 1/2 masy śmietanowej. Na masę ułożyć kolejną warstwę herbatników.
5. Masę kajmakową delikatnie podgrzać i rozprowadzić na herbatnikach. Przykryć kolejną warstwą herbatników.
6. Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę. Wierzch ciasta posypać czekoladowymi kulkami.
7. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała, a ciasteczka zmiękły.