Sałatka z rukolą i tuńczykiem

Ostatnimi czasy rukola staje się coraz większą konkurencją dla sałaty, ponieważ coraz częściej zajmuje jej miejsce w różnego rodzaju sałatkach. Nic w tym dziwnego, rukola jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. To źródło witamin z grupy A, B, C oraz K.

W dzisiejszym wpisie mamy dla Was propozycję na sałatkę z rukolą, tuńczykiem i kilkoma innymi dodatkami. Sałatka idealnie sprawdzi się na lekki obiad lub kolację. Będzie także doskonałym wyborem na imprezowy stół.

SAŁATKA Z RUKOLĄ I TUŃCZYKIEM – PRZEPIS

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 opakowania rukoli
  • 150 g makaronu rurki
  • 1/2 kostki sera feta
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • garść słonecznika

Sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i odstawić do przestygnięcia.

2. Tuńczyka odsączyć z zalewy, ser feta pokroić w kostkę.

3. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.

4. Rukolę umyć i osuszyć.

5. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, solą oraz pieprzem.

6. Składniki przełożyć do salaterki, dodać sos i całość delikatnie wymieszać.

7. Na koniec posypać słonecznikiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.