Placuszki z kiwi

Placuszki z kiwi

Dziś mam dla Was pomysł na pyszne placuszki z kiwi. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub na przekąskę w ciągu dnia. Jeśli nie macie pod ręką owoców kiwi, z powodzeniem możecie użyć innych owoców.

Przepis na placuszki z kiwi jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Placuszki są delikatne i puszyste, a owoce dodają im naturalnie słodkiego i lekko kwaskowatego smaku. U mnie w domu znikają w mgnieniu oka, więc i może wam przypadną do gustu. Polecam wypróbować.

PLACUSZKI Z KIWI PRZEPIS

Składniki

Rozczyn

  • 0,5 szkl. mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 3-4 owoce kiwi

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki na rozczyn połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

2. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i wymieszać. Następnie wbić jajko, wlać mleko oraz rozczyn, wymieszać do połączenia składników. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca na około godzinę.

3. Kiwi obrać i pokroić w plasterki.

4. Na rozgrzany na patelni olej wyłożyć za pomocą łyżki porcję ciasta, formując placuszki. Następnie na wierzchu poukładać plastry kiwi, delikatnie wciskając je w ciasto. Smażyć z obu stron na rumiano.

5. Gotowe placki posypać cukrem pudrem.

Placuszki z kiwi przepis
placki z kiwi

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem − cztery =