Śmietanowiec
Śmietanowiec to pyszny deser na zimno, który z łatwością można przygotować w domu. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ do zrobienia tego fajnego ciasta potrzebujesz zaledwie kilku składników! Są to wyłącznie kolorowe galaretki, woda oraz śmietanka kremówka.
To białe ciasto bez pieczenia z kawałkami kolorowych galaretek przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga ono pieczenia. Jest lekkie i delikatne. Idealna słodka przekąska na każdą okazję.
ŚMIETANOWIEC PRZEPIS
Składniki
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka przezroczysta
- 3 galaretki o różnych smakach i kolorach
- 1 l wrzątku
Przygotowanie
1. Kolorowe galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie, każdą oddzielnie w 250 ml wody. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
2. Galaretkę przezroczystą również rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia (galaretka ma być wystudzona ale nie tężejąca!).
3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wlewamy płynną, wystudzoną galaretkę przezroczystą.
4. Z lodówki wyciągamy kolorowe galaretki i kroimy je w kosteczki. Wrzucamy do masy śmietanowej i całość mieszamy delikatnie łyżką.
5. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą.
6. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia masy.