Zupa Krupnik

Zupa Krupnik

Na pewno większość z Was posiada w swoim domu przepis na krupnik, zupa ta pojawia się na naszych stołach od lat. Są na pewno wśród nas również takie osoby, które nie miały okazji jeszcze jej przygotować i szukają sprawdzonego przepisu. Ten będzie idealny!

Do przygotowania tej zupy można wybrać różnego rodzaju mięso, ja zazwyczaj stawiam na drób. Dodatkowo oczywiście kasza jęczmienna, ziemniaki, marchewka i pietruszka. Mmmm… niebo w gębie! Domowy krupnik smakuje naprawdę rewelacyjnie, koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Zapraszam. 

PRZEPIS NA KRUPNIK

Składniki

  • 700 g drobiu (pałki z kurczaka, skrzydełka)
  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 80 g kaszy jęczmiennej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5 ziaren pieprzu 
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Mięso dokładnie opłukać pod zimną wodą. Następnie przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Pozbierać szumowinę, zmniejszyć moc palnika, dodać cebulę, liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Całość gotować przez około godzinę. 
  • Po upływie czasu oddzielamy mięso od kości i ponownie umieszczamy w wywarze. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz pietruszkę, gotujemy przez 20 minut. 
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, kaszę płuczemy pod zimną wodą.  Następnie wszystko przekładamy do zupy. Dodajemy także posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy przez 30 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 
Zupa Krupnik przepis
przepis na krupnik

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 − 8 =