Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Prosty do zrobienia sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Rewelacyjny letni deser, który doskonale sprawdzi się na imprezy w ogrodzie lub do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty.
Przepis na sernik na zimno z truskawkami i galaretką jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Nawet osoby początkujące w wypiekach z łatwością poradzą sobie z jego przygotowaniem. Sernik z truskawkami jest lekki, delikatny i orzeźwiający. Pięknie prezentuje się na stole i co najważniejsze, obłędnie smakuje!
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 60 g mąki pszennej
- 3 jajka (rozmiar L)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 600 g sera twarogowego z wiaderka
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml wody
Dodatkowo
- 500 g truskawek świeżych
- 1 galaretka truskawkowa
- 0,5l wody
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie ciągle miksując, stopniowo dodaję cukier. Zmniejszam obroty miksera i dodaje żółtka.
- Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypuję do masy jajecznej i całość delikatnie mieszam szpatułką do połączenia składników.
- Masę przekładam do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 20 minut, do suchego patyczka.
Masa serowa - Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubijam na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Następnie stopniowo dodaję twaróg z wiaderka i miksuję do połączenia. Na koniec wlewam przestudzoną, ale ciągle płynną żelatynę.
- Masę serową wykładam na przestygnięty biszkopt. Ciasto wstawiam do lodówki, by masa nieco stężała.
Galaretka z owocami - Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego stężenia.
- Truskawki myję, oczyszczam z szypułek i kroję na ćwiartki.
- Truskawki układam na cieście i całość zalewam tężejącą galaretką.
- Ciasto wstawiam ponownie do lodówki do całkowitego stężenia.