Śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą

śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą

Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami z włoską nutą ziół. Proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Idealne do podania na świąteczny stół, lub jako przekąska na imprezę.

Śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą robi się bardzo szybko. Na przygotowanie tego fajnego śledzika poświęcisz nie więcej niż 20 minut, a ich wspaniały smak i aromat oczaruje każdego gościa. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pysznego śledzia z suszonymi pomidorami i cebulą.

ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 5-6 płatów śledziowych a’la matias
  • 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta chilli

Przygotowanie

1. Śledzie wymoczyć w wodzie przez min. 1 godzinę. Po tym czasie osuszyć za pomocą ręczników papierowych i pokroić w paseczki o szerokości ok. 2-3 cm.

2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

3. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki.

4. Ocet wymieszać z olejem i pozostałymi przyprawami.

5. Śledzie wraz z cebulą przełożyć do miski i zalać powstałą marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły.

śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.