Ruloniki z szynki
Domowe ruloniki z szynki to świetna propozycja na szybką i smaczną przekąskę. Takie roladki idealnie sprawdzą się na święta, domowe imprezy czy rodzinne spotkania.
Te pyszne ruloniki z szynki są bardzo łatwe w przygotowaniu. Można nadziać je różnego rodzaju pastami czy farszami. U mnie tym razem pojawił się farsz z ryżu, ogórka, papryki oraz jajek. Idealnie pasuje do szynki, a całość smakuje rewelacyjnie. Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA RULONIKI Z SZYNKI
Składniki
- 1/2 świeżego ogórka
- 1/2 papryki czerwonej
- 50 g ryżu
- 2 jajka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 20 plastrów szynki
Wykonanie
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.
- Ogórka oraz czerwoną paprykę kroimy w kostkę.
- Ryż, jajka, ogórka oraz paprykę umieszczamy w miseczce, dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i mieszamy.
- Na każdy plaster szynki nakładamy porcję farszu i zwijamy w rulonik.