Sałatkowe ciasto
Sałatkowe ciasto czyli sałatka warstwowa z tuńczykiem i krakersami to pyszna propozycja na przyjęcie lub imprezę jako przystawka. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie. Z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości.
W sałatce oprócz krakersów i tuńczyka, znajdziemy również ser żółty, jajka, ogórki konserwowe i szczypiorek. Całość smaku uzupełnia sos majonezowy. Jeśli poszukujecie efektownej sałatki, która ozdobi stół i oczaruje smakiem, to sałatka na krakersach będzie idealnym wyborem.
PRZEPIS NA SAŁATKOWE CIASTO
Składniki
- 27 krakersów
- 150 g żółtego sera
- 1 puszka tuńczyka
- 4 ugotowane jajka
- 4 ogórki konserwowe
- 4 łyżki majonezu
- pęczek szczypiorku
- pieprz
Przygotowanie
1. Ogórki i ser żółty ścieramy na tarce. Dodajemy 2 łyżki majonezu i całość mieszamy tworząc pastę.
2. Na blaszce układamy warstwę krakersów (3×3), a na nie wykładamy przygotowaną wcześniej pastę. Przykrywamy drugą warstwą herbatników.
3. Tuńczyka rozdrabniamy widelcem, dodajemy łyżkę majonezu oraz pieprz. Wykładamy na krakersy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów.
4. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek. Ścieramy osobno na tarce. Do białek dodajemy 1 łyżkę majonezu i mieszamy. Następnie wykładamy na krakersy.
5. Starte żółtka wysypujemy na białka.
6. Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy wierzch sałatki.
7. Sałatkowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby krakersy zmiękły.