Sałatkowe ciasto

sałatkowe ciasto

Sałatkowe ciasto czyli sałatka warstwowa z tuńczykiem i krakersami to pyszna propozycja na przyjęcie lub imprezę jako przystawka. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie. Z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości.

W sałatce oprócz krakersów i tuńczyka, znajdziemy również ser żółty, jajka, ogórki konserwowe i szczypiorek. Całość smaku uzupełnia sos majonezowy. Jeśli poszukujecie efektownej sałatki, która ozdobi stół i oczaruje smakiem, to sałatka na krakersach będzie idealnym wyborem.

PRZEPIS NA SAŁATKOWE CIASTO

Składniki

  • 27 krakersów
  • 150 g żółtego sera
  • 1 puszka tuńczyka
  • 4 ugotowane jajka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki majonezu
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz

Przygotowanie

1. Ogórki i ser żółty ścieramy na tarce. Dodajemy 2 łyżki majonezu i całość mieszamy tworząc pastę.

2. Na blaszce układamy warstwę krakersów (3×3), a na nie wykładamy przygotowaną wcześniej pastę. Przykrywamy drugą warstwą herbatników.

3. Tuńczyka rozdrabniamy widelcem, dodajemy łyżkę majonezu oraz pieprz. Wykładamy na krakersy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów.

4. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek. Ścieramy osobno na tarce. Do białek dodajemy 1 łyżkę majonezu i mieszamy. Następnie wykładamy na krakersy.

5. Starte żółtka wysypujemy na białka.

6. Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy wierzch sałatki.

7. Sałatkowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby krakersy zmiękły.

Sałatkowe ciasto przepis
sałatka na krakersach

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedem + 5 =