Sałatka z cukinii i papryki do słoików
Sałatka z cukinii i papryki to bardzo smaczna sałatka warzywna na zimę. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a sama sałatka rewelacyjna w smaku. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, a samo przygotowanie sałatki, nie zajmuje dużo czasu.
Taka sałatka z cukinii i papryki do słoików, idealnie sprawdzi się do obiadu, a także na kanapki. W sezonie letnim można ją wykorzystać jako dodatek do przekąsek z grilla. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
SAŁATKA Z CUKINII I PAPRYKI DO SŁOIKÓW – PRZEPIS
Składniki
- 2 kg cukinii
- 300 g marchewki
- 3 cebule
- 500 g czerwonej papryki
- 2 łyżki soli
Zalewa
- 1 l wody
- 80 g cukru
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki gorczycy
Wykonanie
- Cukinię umyć i pokroić w plastry, większe kawałki w półplastry. Zasypać solą, wymieszać i przełożyć na sito. Odstawić na 2-3 godziny by puściła soki i nieco zmiękła.
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i pokroić w plastry.
- Po czasie cukinię odcisnąć z wody i pomieszać z pozostałymi warzywami.
- Zalewa: Do garnka przelać wodę, dodać cukier i zagotować. Kolejno wlać ocet, dodać curry oraz gorczyce.
- Do słoików przełożyć warzywa, zalać zalewą, tak by wszystkie składniki były przykryte, zakręcić i zapasteryzować. W tym celu garnek wyścielić bawałnianą szmatką, ułożyć słoiki, tak by się nie stykały i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Następnie delikatnie wyjąc słoiki, ustawić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do przestygnięcia.
Polecam Wam również inne pyszne przetwory na zimę:
- Mizeria do słoików na zimę
- Ogórki krokodylki z miodem
- Ogórki krokodylki po meksykańsku z chilli
- Tradycyjne ogórki kiszone