Sałatka z tortellini i gorgonzolą

Sałatka z tortellini i gorgonzolą

Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu sałatka z tortellini i gorgonzolą. Idealna na kolację, lunch do pracy czy poczęstunek. Sałatka pięknie prezentuje się na stole, więc idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Można również przyszykować ją na grilla.

Przepis na sałatkę jest bardzo prosty a składniki ogólnodostępne. Sałatka jest lekka, delikatna, a zarazem wyrazista i sycąca. Jeśli chodzi o pierożki tortellini, możecie wybrać te o ulubionym smaku, ponieważ każde będą pasować do tej sałatki.

Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z TORTELLINI I GORGONZOLĄ

Składniki

  • 100 g sera gorgonzola
  • 150 g pierożków tortellini
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 garści słonecznika
  • 100 g roszponki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Pierożki tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę.
  • Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w paseczki.
  • Słonecznik prażymy na suchej patelni.
  • Musztardę mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, miodem, szczyptą soli oraz pieprzu, tworząc sos. 
  • Na półmisek wykładamy roszponkę, następnie układamy tortellini, suszone pomidory oraz ser pleśniowy. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem.
  • Przed podaniem sałatkę polewamy przygotowanym sosem.
Sałatka z tortellini i gorgonzolą
Sałatka z tortellini i gorgonzolą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × jeden =