Zapiekanka pierogowa

zapiekanka pierogowa

Zaskocz swoją rodzinę przygotowując im ten pyszny przepis na nietypową zapiekankę, której bazą są pierogi ruskie!

Zapiekanka z pierogów ruskich to coś zupełnie nowego dla miłośników pierogów. Zapiekane pierogi w naczyniu żaroodpornym z pieczarkami, cebulą, kiełbasą i serem to danie niezwykle smaczne i proste w wykonaniu. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Jeśli zostały Wam pierogi ruskie z obiadu i zastanawiacie się jak można je wykorzystać do przygotowania czegoś innego, to zapiekanka pierogowa będzie doskonałym wyborem.

ZAPIEKANKA PIEROGOWA – PRZEPIS

Składniki

  • 14 ugotowanych pierogów ruskich
  • 200 g kiełbasy
  • 300 g pieczarek
  • 200 g żółtego sera
  • 1 większa cebula
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła

Przygotowanie

1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie masła.

2. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy aż zmiękną. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

3. Kiełbasę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce.

4. W naczyniu żaroodpornym układamy ciasno pierogi.

5. Na pierogach rozprowadzamy pieczarki z cebulą.

6. Śmietanę mieszamy z ketchupem, solą oraz pieprzem. Wykładamy na pieczarki.

7. Następnie wykładamy pokrojoną kiełbasę, a na nią starty ser.

8. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut.

zapiekanka pierogowa przepis
zapiekanka z pierogów

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × trzy =