Likier karmelowy

Domowy likier karmelowy wbrew pozorom jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników i likier gotowy. Dodatkowo możemy dobierać proporcje składników, pod swoje gusta smakowe.
Taki domowy likier karmelowy to świetny poczęstunek dla gości, idealny pomysł na rozgrzanie, przy świątecznym stole. Świetnie sprawdzi się również na prezent. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
LIKIER KARMELOWY – PRZEPIS
Składniki
- 1 czekolada o smaku karmelowym
- 400 g masy krówkowej
- 150 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka soli
- 400 ml wódki
Wykonanie
- Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka. Dodajemy również masę krówkową, śmietankę oraz mleku. Całość podgrzewamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając.
- Kiedy składniki już się połączą, zdejmujemy rondelek z palnika i całość blendujemy na gładką masę. Między czasie wsypujemy łyżeczkę soli.
- Kiedy masa będzie już przestygnięta, powoli wlewamy wódkę, cały czas mieszając.
- Likier przelewamy do karafki bądź butelek. Przechowujemy w lodówce, nawet kilka miesięcy.
