Sałatka śledziowa z porem
Sałatka śledziowa z porem to wspaniała propozycja na świąteczny okres i nie tylko. Szybka do przygotowania i naprawdę pyszna. Najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.
Sałatka śledziowa z porem to wyjątkowo dobre połączenie. Por jest delikatniejszy od cebuli i ma zdecydowanie bardziej subtelny smak. Taki śledzik posmakuje nawet tym, którzy nie znoszą smaku i zapachu śledzia. Jest łagodny w smaku i bardzo aromatyczny za sprawą idealnie dobranych dodatków. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POREM PRZEPIS
Składniki
- 4-5 płatów śledzi a’la matjas
- 1 duże jabłko
- 1 duży por
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Filety śledziowe wymoczyć w wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i skropić sokiem z cytryny z obu stron.
2. Kolejno śledzie pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około 2 cm.
3. Pora umyć i pokroić w półkrążki. Podsmażyć chwile na maśle. Do duszącego się pora dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość doprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.
4. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
5. Śmietanę wymieszać z miodem i musztardą.
6. Do miski przełożyć pokrojonego śledzia, dodać pora oraz przygotowany sos. Całość delikatnie przemieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.