Puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami

Sprawdzony i najlepszy przepis na puszyste ciasto z truskawkami. To ciasto zawsze wychodzi, dlatego polecam je każdemu, a zwłaszcza tym, którzy twierdzą, że nie potrafią piec.

Ciasto z truskawkami to świetna propozycja na weekendowy wypiek. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Ciasto jest puszyste, wilgotne i bardzo proste do zrobienia. Jeśli nie macie truskawek, z powodzeniem możecie użyć innych owoców np. wiśni, malin czy borówek.

PUSZYSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500 g truskawek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Składniki powinny być w temp. pokojowej.

  1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.

  2. Następnie zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie wlewamy mleko oraz olej. Miksujemy do połączenia składników.

  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy tylko do połączenia.

  4. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×35 cm.

  5. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Kroimy na połówki i wykładamy na ciasto.

  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.

  7. Ciasto po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Puszyste ciasto z truskawkami przepis
Przepis na puszyste ciasto z truskawkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 44

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 + dwadzieścia =