Drożdżówki z borówkami
Mięciutkie, delikatne i pyszne drożdżówki z borówkami. Grzechem jest ich nie spróbować, ponieważ są naprawdę rewelacyjne w smaku.
Sam przepis na drożdżówki z borówkami jest naprawdę bardzo łatwy. Poradzą sobie z nim nawet osoby, niemające doświadczenia w kuchni. Poniżej przygotowałam w kilku krokach prostą instrukcję, w której opisałam cały etap przygotowania drożdżówek. Jestem pewna, że zachwycą Was swoim smakiem i prostotą wykonania. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI
Składniki
CIASTO DROŻDŻOWE
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 8 g drożdży instant
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- szklanka ciepłego mleka
- 20 g roztopionego masła
DODATOKOWO
- świeże borówki
Wykonanie
- Do mleka wsypać drożdże oraz łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Mąkę umieścić na stolnicy, dodać pozostały cukier, cukier wanilinowy, jajka i masło. Dodać zaczyn z drożdży, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Ciasto powinno wyrastać ok. 1-1,5 h.
- Po tym czasie ciasto wałkować na placek o grubości ok. 0,5 – 1 cm. Przy pomocy szklanki wycinać kółeczka. Dnem literatki robić wgłębienie, w które należy umieścić kilka borówek.
- Gotowe drożdżówki pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Piec 20-23minuty w 180 stopniach. Grzanie góra-dół. Z podanych proporcji wychodzi około 28 sztuk.