Drożdżówki z budyniem i borówkami

Drożdżówki z budyniem i borówkami

Drożdżowe bułeczki z budyniem i borówkami to pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jest mięciutkie, lekkie i puszyste. W połączeniu z budyniem, borówkami i kruszonką są obłędne w smaku.

Przepis na drożdżówki z budyniem i borówkami jest prosty i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Jeśli nie macie borówek z powodzeniem możecie wykorzystać inne owoce np. maliny, truskawki czy porzeczki. W każdej formie będą smakować wyśmienicie!

DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I BORÓWKAMI PRZEPIS

Składniki (na ok. 12 bułeczek)

Ciasto drożdżowe

  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Budyń

  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Kruszonka

  • 30 g masła
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru

Dodatkowo

  • borówki

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe:

  • Do ciepłego mleka wrzucić pokruszone drożdże oraz dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Do miski wsypać resztę mąki, cukru i wbić jajko. Następnie wlać zaczyn i wyrobić ciasto.
  • Pod koniec dodać rozpuszczone, ale przestygnięte masło. Wyrabiać ciasto do momentu aż wchłonie całe masło.
  • Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Budyń:

  • Odlać trochę mleka i dodać do niego żółtka, mąkę i całość wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
  • Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę jajeczną i ciągle mieszając gotować aż powstanie gęsta masa. Odstawić do przestygnięcia.

Kruszonka:

  • Do miski przełożyć mąkę, cukier i zimne masło. Składniki zagnieść ręką, aż do powstania kruszonki.

Wykonanie

  • Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 12 części. Z każdej z nich uformować kuleczkę i odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Następnie każdą kuleczkę delikatnie spłaszczyć i wykonać w niej wgłębienie. Nałożyć porcję budyniu i borówki. Na koniec posypać przygotowaną kruszonką.
  • Przygotowane drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 20 minut (funkcja grzania góra-dół).

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − 3 =