Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami

Ryżowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami to bardzo klasyczne i proste danie. Mimo tego ma bardzo niepowtarzalny smak i będzie idealnym pomysłem na domowy obiad. Zapiekanka jest wyrazista w smaku a dodatkowo bardzo sycąca. 

Moim zdaniem zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami jest warta wypróbowania. W naszym domu gości bardzo często i to nie bez powodu. Każdy ją uwielbia. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ RYŻOWĄ Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 150 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 150 g żółtego sera
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie

  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu z dodatkiem soli. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy na odrobinie oliwy.
  • Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie masła. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Całość dusimy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
  • Podsmażoną z pieczarkami cebulę przekładamy na patelnię z kurczakiem. Dusimy razem kilka minut a następnie całość zalewamy śmietanką.
  • Ugotowany ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na ryż wykładamy kurczaka z pieczarkami i cebulą. Wierzch posypujemy startym na tarce serem żółtym. Całość pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół.
Ryżowa zapiekanka z kurczakiem przepis
Ryżowa zapiekanka z kurczakiem przepis

Komentarze do “Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.