Rurki nadziewane mięsem

Pyszny makaron nadziewany mięsem mielonym zapiekany w sosie pomidorowym to doskonała propozycja na sycący obiad. Danie jest dość proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Przepis na rurki nadziewane mięsem

Składniki

Farsz:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sos:

  • 1 puszka pomidorów
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 i 1/2 szklanka wody
  • oregano

Dodatkowo:

  • makaron cannelloni
  • oliwa do smażenia
  • ser żółty
  • natka pietruszki do posypania

Wykonanie

  1. Cebulę z czosnkiem drobno kroimy i przesmażamy na oliwie. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy przyprawami i smażymy ok. 10 min.

  2. Surowe rurki cannelloni nadziewamy przygotowanym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. W międzyczasie blendujemy pomidory z puszki z koncentratem i wodą. Doprawiamy szczyptą oregano.

  3. Tak przygotowanym sosem zalewamy ułożone w naczyniu rurki wypełnione farszem – sos powinien zakrywać rurki.

  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut. 10 minut przed wyjęciem, posypujemy startym serem i zapiekamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 − pięć =