Placki drożdzowe z rabarbarem

Placki drożdzowe z rabarbarem

Dziś mam dla Was przepis na moją ulubioną potrawę w sezonie na rabarbar, czyli placki drożdżowe z rabarbarem. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub obiad na słodko! Słodkie ciasto drożdżowe w połączeniu z kwaśnym rabarbarem smakuje rewelacyjnie i z pewnością zachwyci każdego. Jeśli nie macie akurat rabarbaru pod ręką, doskonale sprawdzą się również inne owoce takie jak jabłka, truskawki, maliny, czy śliwki. Polecam przygotować ten smakołyk i przekonać się, jaki jest przepyszny!

PLACKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM PRZEPIS

Składniki

Rozczyn

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łodyżki rabarbaru
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Rozczyn: w ciepłym mleku rozpuszczam drożdże, dodaję cukier i mąkę. Odstawiam na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować.

  2. Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, cukier i mieszam. Następnie wlewam mleko, wbijam jajko oraz rozczyn. Całość mieszam do połączenia składników. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę.

  3. Rabarbar myję i osuszam. Kroję na małe kawałeczki i przekładam do ciasta. Delikatnie całość mieszam.

  4. Na patelni rozgrzewam olej. Za pomocą łyżki nakładam porcję ciasta i smażę placuszki z obu stron na rumiano.

  5. Po usmażeniu placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  6. Podaję posypane cukrem pudrem.
Placki drożdzowe z rabarbarem przepis
Przepis na placki drożdzowe z rabarbarem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 15

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 − 5 =