Budyniowiec bez pieczenia

Budyniowiec bez pieczenia to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto, które nie wymaga użycia piekarnika. 

Kruche herbatniki z dodatkiem pysznej masy budyniowej to prawdziwy raj dla podniebienia. Dodatkowo ciasto budyni owiec można przygotować w zaledwie 15 minut, co jest jego ogromną zaletą.

Jeśli lubicie szybkie i łatwe ciasta, koniecznie musicie skosztować budyniowca.

Przepis na ciasto budyniowiec bez pieczenia

Składniki

  • 1,5 l mleka
  • 10 łyżeczek cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 6 jajek
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok 250 herbatników kakaowych
  • paczka mini biszkoptów

Wykonanie

  • Szklankę mleka łączymy z mąką i jajkami. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej przy użyciu trzepaczki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i masłem.
  • Do wrzącego mleka wlewamy powoli rozpuszczoną mąkę z jajkami. Ciągle mieszamy, aby uniknąć przypalenia masy. Całość doprowadzamy do zagotowania, następnie zdejmujemy z palnika i mieszamy tak długo, aż masa będzie gładka i jednolita. Masę odstawiamy do przestygnięcia.
  • Formę 24×36 wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę masy budyniowej.
  • Na masę układamy kolejną warstwę herbatników, a na nich pozostałą masę. Na wierzchu ciasta układamy mini biszkopty, jeden obok drugiego. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście − sześć =