Babka drożdżowa z makiem

Babka drożdżowa z makiem

Lubicie ciasta z makiem? Dziś mam dla was przepis na pyszną babkę drożdżową z makiem, która idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Babka z makiem jest wilgotna, puszysta i ładnie wygląda. To rewelacyjny wypiek, który posmakuje każdemu.

– tylko kilka prostych i ogólnodostępnych składników

– bardzo prosta w przygotowaniu

– ładnie prezentuje się na stole

BABKA DROŻDŻOWA Z MAKIEM PRZEPIS

Składniki

  • 400 g masy makowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • 7 g suchych drożdży

Polewa

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 80 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo

  • garść posiekanych orzechów
  • płatki migdałów

Przygotowanie

1. Do miski przełożyć mąkę, jajko, żółtko, cukier, suche drożdże, mleko i roztopione masło. Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą robota.

2. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia.

3. Po upływie czasu, ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką i uformować prostokąt. Dłuższy bok prostokąta powinien być mniej więcej równy obwodowi naszej foremki.

4. Ciasto zwinąć w rulon przełożyć do formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem.

5. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

6. Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 50 minut.

7. Polewa: śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Polewą polać ciasto i posypać orzechami i płatkami migdałowymi.

Babka drożdżowa z makiem przepis
Babka z makiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście − jeden =