Rożki z tortilli po meksykańsku
Rożki z tortilli po meksykańsku to świetna przekąska na imprezę. Pięknie prezentują się na stole, świetnie smakują i ekspresowo znikają z talerza. Rożki z tortilli świetnie smakują na ciepło, ale na zimno również też są pyszne.
Meksykańskie rożki z tortilli świetnie smakują same, ale można je zaserwować z dodatkiem ulubionego sosu. U nas sprawdził się domowy sos czosnkowy i sos tysiąca wysp.
Zapraszam wszystkich miłośników dobrego jedzenia, na pyszne rożki z tortilli po meksykańsku. Świetna przekąska, która zachwyci Was swoim smakiem, a także wzbudzi zachwyt na domowej imprezie. Smacznego!
ROŻKI Z TORTILLI PO MEKSYKAŃSKU – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 8 mini tortilli
- 150 g sera żółtego
- 150 g pomidorów z puszki
- papryka słodka
- papryka ostra
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Mielone mięso przyprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem oraz odrobiną papryki ostrej. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przekładamy na patelnię przyprawione mięso i podsmażamy.
- Na osobną patelnię z odrobiną oliwy przekładamy pokrojoną cebulę i również podsmażamy. Do duszącej się cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę i chwilę podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy odsączoną fasolę oraz kukurydzę. Całość dusimy przez kilka minut.
- Zawartość patelni przekładamy na patelnię z mięsem mielonym, dodajemy zblendowane pomidory z puszki, smażymy kilka minut, by nadmiar wody z pomidorów odparował. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Tortille kroimy na półokręgi, zwijamy w rożki, łącząc brzegi za pomocą wykałaczki.
- Do każdego rożka z tortilli przekładamy odrobinę sera, następnie przygotowany farsz, lekko go ugniatając. Wierzch dekorujemy startym serem.
- Rożki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy serem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut.