Ciasteczka owsiane

Najprostszy przepis na mega chrupiące ciasteczka owsiane. Są bardzo aromatyczne, pięknie pachną, a co najważniejsze można je przygotować w ekspresowym tempie!

Takie ciasteczka owsiane nie dość, że świetnie smakują, to na dodatek są bardzo sycące. Możemy je wzbogacić o ulubione dodatki jak na przykład żurawina, czekolada czy orzechy. Ja tym razem przygotowałam podstawową wersję. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu, bo ciasteczka są rewelacyjne!

CIASTECZKA OWSIANE – PRZEPIS

Składniki

  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g słonecznika
  • 50 g sezamu
  • 50 g posiekanych orzechów nerkowca
  • 70 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • szczypta soli

Wykonanie

  • Masło roztopić w rondelku, następnie odstawić do przestygnięcia.
  • Do miski przesypać płatki owsiane, sezam, słonecznik, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sól. Całość dokładnie wymieszać.
  • Do miski dodać jajka praz roztopione masło. Całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki lub dłońmi.
  • Masa ciasteczkowa będzie lepiła się dłoni, dlatego przed formowaniem każdego ciasteczeka najlepiej dłonie moczyć w zimnej wodzie. Z otrzymanej masy nabierać porcję wielkości orzecha włoskiego i formować kulkę, następnie ją spłaszczać na grubość ok. 1 cm.
  • Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i układać na niej ciasteczka.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 20 minut do zarumieniania, grzanie góra-dół.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.