Porzeczkowiec bez pieczenia
Porzeczkowiec to proste i smaczne ciasto bez pieczenia. Składa się z kremu śmietankowego z białą czekoladą, dżemu porzeczkowego i herbatników kakaowych. Wierzch ciasta zdobią wiórki kokosowe.
Ciasto porzeczkowiec idealnie sprawdzi się do popołudniowej weekendowej kawy, lub na specjalne okazje. Jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Zdecydowanie jest to ciasto dla początkujących, posmakuje każdemu i do zrobienia w niecałe 30 minut.
PORZECZKOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- 36 kakaowych herbatników
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 100 g wiórek kokosowych
Przygotowanie
1. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
3. Następnie stopniowo dodawać mascarpone. Pod koniec ubijania wsypać startą czekoladę.
4. Formę 20×20 Wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Na dnie ułożyć warstwę herbatników i posmarować 1/3 dżemu porzeczkowego. Na dżem wyłożyć 1/3 przygotowanej masy.
6. Na masę wyłożyć drugą warstwę herbatników. Posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć kolejną porcję masy śmietanowej.
7. Ułożyć 3 warstwę herbatników, posmarować dżemem i wyłożyć ostatnią warstwę masy.
8. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
9. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
szybko sie robi i bardzo smaczne… kwaskowe-mega polecam
Po prostu super . Ile razy zrobię to furora na imprezie. Mega szybko się robi . Polecam