Domowe burrito

przepis na burrito

Burrito to popularna potrawa pochodząca z Meksyku. Składa się z tortilli faszerowanej mięsem i warzywami. Niewątpliwą zaletą tego dania jest dość krótki czas wykonania. W niecałą godzinę można przygotować sycący obiad dla całej rodziny, lub smaczną przekąskę na imprezę w gronie znajomych. Super sprawdzi się także jako lunch do pracy. Przedstawiam wam prosty przepis na domowe burrito, które zachwyci każde podniebienie.

PRZEPIS NA DOMOWE BURRITO

Składniki na 6 porcji

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 6 tortilli pszennych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

1. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do zrumienienia.

2. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Kolejno wsypujemy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut. Często mieszamy.

3. Gotowy farsz nakładamy na środek tortilli, posypujemy serem i zawijamy jak krokieta. Opiekamy ok. 3-5 min w opiekaczu lub na suchej patelni.

domowe burrito
meksykańskie burrito

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.