Makaron po chińsku z kurczakiem w 15 minut
Makaron po chińsku z kurczakiem to pyszne danie obiadowe, które można przygotować w dosłownie 15 minut. W czasie gotowania się makaronu można podsmażyć kurczaka z mieszanką chińską, następnie ugotowany makaron przełożyć do kurczaka, dodać przyprawy i makron gotowy!
Ten przepis nie raz uratował sytuację, kiedy nie miałam czasu na przygotowanie czegoś bardziej pracochłonnego. Makaron po chińsku z kurczakiem to bardzo sycące i pełnowartościowe danie, które z pewnością Wam posmakuje. Zapraszam na przepis!
MAKARON PO CHIŃSKU Z KURCZAKIEM W 15 MINUT
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 400 g mrożonej mieszanki chińskiej
- 150 g makaronu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki słodkiego sosu z chilli
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Do duszącego się kurczaka przełożyć mieszankę chińską, podsmażać do miękkości warzyw. Co jakiś czas zawartość patelni podlewać wodą z gotującego się makaronu.
- Na patelnię przełożyć słodki sos chilli, sos sojowy, starty na tarce imbir i wymieszać. Następnie dodać ugotowany makaron i wymieszać. Doprawić do smaku.