Placuszki z kiwi
Dziś mam dla Was pomysł na pyszne placuszki z kiwi. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub na przekąskę w ciągu dnia. Jeśli nie macie pod ręką owoców kiwi, z powodzeniem możecie użyć innych owoców.
Przepis na placuszki z kiwi jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Placuszki są delikatne i puszyste, a owoce dodają im naturalnie słodkiego i lekko kwaskowatego smaku. U mnie w domu znikają w mgnieniu oka, więc i może wam przypadną do gustu. Polecam wypróbować.
PLACUSZKI Z KIWI PRZEPIS
Składniki
Rozczyn
- 0,5 szkl. mleka
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Dodatkowo
- 3-4 owoce kiwi
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki na rozczyn połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
2. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i wymieszać. Następnie wbić jajko, wlać mleko oraz rozczyn, wymieszać do połączenia składników. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca na około godzinę.
3. Kiwi obrać i pokroić w plasterki.
4. Na rozgrzany na patelni olej wyłożyć za pomocą łyżki porcję ciasta, formując placuszki. Następnie na wierzchu poukładać plastry kiwi, delikatnie wciskając je w ciasto. Smażyć z obu stron na rumiano.
5. Gotowe placki posypać cukrem pudrem.