Piersi z kurczaka w kremowym sosie z parmezanem
Piersi z kurczaka w kremowym sosie z parmezanem to propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso jest niezwykle delikatne i mięciutkie, a sos nadaje mu intensywnego smaku. Przepis na piersi z kurczaka w kremowym sosie z parmezanem jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Danie powinno przypaść do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
PIERSI Z KURCZAKA W KREMOWYM SOSIE Z PARMEZANEM PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 min. | Liczba porcji: 3-4
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 50 g tartego parmezanu
- 250 ml bulionu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Piersi z kurczaka dzielimy na mniejsze części i przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie tłuszczu z obu stron na rumiano.
2. Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut.
3. Po upływie czasu wlewamy śmietankę kremówkę wymieszaną z mąką oraz parmezanem. Całość mieszamy i gotujemy na małej mocy palnika, aż sos zgęstnieje.
4. Tak przygotowane piersi z kurczaka w kremowym sosie z parmezanem podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem.