Ciasto leniuszek

Ciasto leniuszek to błyskawiczne ciasto, idealne dla osób, które nie lubią przebywać w kuchni. Do jego przygotowania potrzebujemy 3 podstawowe składniki, takie jak słomki ptysiowe, serek mascarpone i śmietana kremówka. Pozostałe składniki, takie jak cukier puder czy cukier wanilinowy z pewnością każdy z Was posiada w swojej kuchni. 

Ciasto na słomkach ptysiowych jest naprawdę bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, jeśli się sprężymy, można je przygotować w zaledwie 20 minut. 

Ciasto leniuszek idealnie sprawdzi się, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, ale także będzie idealnym poczęstunkiem dla gości. Jestem pewna, że posmakuje każdemu. 

PRZEPIS NA CIASTO LENIUSZEK

Składniki

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone 
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok 400 g słomek ptysiowych

Wykonanie

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru oraz cukru wanilinowego. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone.
  • Formę o wymiarach 24×28 wyścielić papierem do pieczenia. 
  • Na papierze ułożyć pierwszą warstwę słomek ptysiowych. Na słomkach wyłożyć 1/2 przygotowanej masy. 
  • Na masę ułożyć drugą warstwę słomek ptysiowych, a na nich rozprowadzić pozostałą część kremu. Na wierzch ciasta ułożyć trzecią warstwę słomek ptysiowych. 
  • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. 

Mam nadzieję, że moje ciasto leniuszek Wam posmakowało! Koniecznie podzielcie się wrażeniami w komentarzach!

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście − 12 =