Pieczone pierogi z pieczarkami i serem żółtym
Pieczone pierogi to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdź nasz przepis na niezwykle aromatyczne i smaczne pierogi z piekarnika!
Składniki
- 500g mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
Nadzienie:
- 5 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- kawałek sera żółtego
Dodatkowo:
- żółtko do posmarowania pierogów
Wykonanie
- Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle z pokrojoną cebulką. Smażyć do momentu aż woda odparuje, a pieczarki zrobią się miękkie.
- Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dolać roztopione masło, dodać przyprawy. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto aż powstanie jednolita masa.
- Gdy ciasto będzie wyrobione rozwałkować i wykrawać koła za pomocą szklanki. Następnie nałożyć farsz z pieczarek, odrobinę startego sera żółtego i zlepić na kształt pieroga.
- Ulepione pierogi posmarować żółtkiem i piec w 190 stopniach przez 25 minut.