Sajgonki

Sajgonki mają postać mini gołąbków czy też naleśników. Zawijane są w papier ryżowy, a ich nadzienie to farsz mięsno-warzywny. Podawane są zazwyczaj jako przekąska z dodatkiem różnego rodzaju sosów i dipów.

Sajgonki swoją renomą dorównują sushi. W ostatnim czasie stały się one bardzo popularne i coraz częściej pojawiają się w menu wielu restauracji.

Sajgonki wbrew pozorom są bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego też gorąco zachęcam Was do wykonania ich samodzielnie w swojej kuchni. Na początku także miałam obawy czy wyjdą, jednak od kąt przygotowałam je po raz pierwszy, goszczą w naszym domu bardzo często.

Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem, w którym zaprezętuję Wam jak przygotować sajgonki krok po kroku. Jestem pewna, że pozytywnie zaskoczą Was swoim smakiem.

Składniki

  • mięso mielone wołowe – 500 g
  • czosnek – 3 ząbki
  • kapusta pekińska – 1 sztuka
  • makaron ryżowy – 100 g
  • marchewka – 2 sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • grzyby mun – 40 g
  • sól, pieprz
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • papier ryżowy – 1 opakowanie
  • sos do sajgonek
  • sos sojowy

Przygotowanie

  1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut.

  2. Cebulkę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na patelni w 4-5 łyżkach oleju.

  3. Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie paseczki lub ścieramy na tarce.

  4. Do cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone, posiekaną kapustę pekińską oraz marchewkę. Doprawiamy pieprzem solą, sosem sojowym i podsmażamy.

  5. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z opisem.

  6. Makaron i grzyby mum odcedzamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa i dokładnie mieszamy.

  7. Przygotowujemy papier ryżowy. Moczymy płatki w wodzie, nakładamy farsz i zawijamy.

  8. Sajgonki umieszczamy na mocno rozgrzany głęboki tłuszcz, smażymy na złoty kolor. Sajgonki odsączamy na ręczniku kuchennym.

  9. Podajemy z sosem do sajgonek i sosem sojowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.