Sajgonki
Sajgonki mają postać mini gołąbków czy też naleśników. Zawijane są w papier ryżowy, a ich nadzienie to farsz mięsno-warzywny. Podawane są zazwyczaj jako przekąska z dodatkiem różnego rodzaju sosów i dipów.
Sajgonki swoją renomą dorównują sushi. W ostatnim czasie stały się one bardzo popularne i coraz częściej pojawiają się w menu wielu restauracji.
Sajgonki wbrew pozorom są bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego też gorąco zachęcam Was do wykonania ich samodzielnie w swojej kuchni. Na początku także miałam obawy czy wyjdą, jednak od kąt przygotowałam je po raz pierwszy, goszczą w naszym domu bardzo często.
Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem, w którym zaprezętuję Wam jak przygotować sajgonki krok po kroku. Jestem pewna, że pozytywnie zaskoczą Was swoim smakiem.
Składniki
- mięso mielone wołowe – 500 g
- czosnek – 3 ząbki
- kapusta pekińska – 1 sztuka
- makaron ryżowy – 100 g
- marchewka – 2 sztuki
- cebula – 2 sztuki
- grzyby mun – 40 g
- sól, pieprz
- sos sojowy – 3 łyżki
- papier ryżowy – 1 opakowanie
- sos do sajgonek
- sos sojowy
Przygotowanie
- Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut.
- Cebulkę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na patelni w 4-5 łyżkach oleju.
- Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie paseczki lub ścieramy na tarce.
- Do cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone, posiekaną kapustę pekińską oraz marchewkę. Doprawiamy pieprzem solą, sosem sojowym i podsmażamy.
- Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z opisem.
- Makaron i grzyby mum odcedzamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa i dokładnie mieszamy.
- Przygotowujemy papier ryżowy. Moczymy płatki w wodzie, nakładamy farsz i zawijamy.
- Sajgonki umieszczamy na mocno rozgrzany głęboki tłuszcz, smażymy na złoty kolor. Sajgonki odsączamy na ręczniku kuchennym.
- Podajemy z sosem do sajgonek i sosem sojowym.