Kruche i delikatne faworki

Faworki to kruche i delikatne ciasteczka posypane cukrem pudrem. Usmażone z cieniutkiego ciasta po prostu rozpływają się w ustach…

Faworki (nazywane także chruścikami) najczęściej przygotowywane są w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Nie oznacza to jednak, że nie możemy ich zrobić kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, albo kiedy odwiedzą nas goście.

Jak zrobić faworki? Przedstawiam wam mój przepis na pyszne faworki, które zawsze się udają.

Składniki

  • 450g mąki
  • 150g kwaśnej śmietany 18%
  • 5 żółtek
  • łyżka spirytusu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia faworków

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać żółtka, spirytus, szczyptę soli i zagnieść ciasto.

  2. Po dokładnym wyrobieniu ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 30 min. w temperaturze pokojowej.

  3. Po tym czasie ciasto cieniutko rozwałkować i radełkiem lub nożem wykrajać prostokąty o wymiarach około 10 x 3 cm. Każdy z pasków naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.

  4. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Gotowe faworki odsączyć na ręczniczku papierowym, poukładać na talerzu i oprószyć cukrem pudrem.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.