Pieczone pałki z kurczaka z pieczarkami
Prosty przepis na smaczny obiad – pieczone pałki z kurczaka z pieczarkami. Ten przepis jest przykładem na to, że potrzeba tak niewiele do przygotowania czegoś niezwykłego! Danie to smakuje wyśmienicie, a dodatkowo jest bardzo łatwe do zrobienia.
Pieczone pałki z kurczaka z pieczarkami to super pomysł na rodzinny obiad. Mięso jest mięciutkie i soczyste, pieczarki również smakują wyśmienicie. Dodatkowo podczas zapiekania tworzy się pyszny sos, który jest idealnym dodatkiem do ziemniaków. Koniecznie wypróbujcie przepis!
PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI
Składniki
- 10 pałek z kurczaka
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- chilli
Wykonanie
- Do miseczki przekładamy ocet balsamiczny, miód, oliwę, musztardę, paprykę słodką, pieprz, sól, chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy, tworząc marynatę do naszego mięsa.
- Pałki z kurczaka myjemy i pozbawiamy skóry. Przekładamy do miski, dodajemy marynatę i dokładnie mieszamy, tak by mięso było obtoczone w marynacie. Całość szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na całą noc.
- Cebulę obieramy, kroimy w półkrążki i układamy na spodzie naczynia żaroodpornego. Na niej układamy zamarynowane pałki z kurczaka a między nimi umyte pieczarki. Pieczarki można polać marynatą, która została po mięsie w miseczce.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy pod przykryciem 30 minut, a następnie bez przykrycia kolejne 30 minut.