Fileciki z kurczaka w kremowym sosie porowym

Filety z kurczaka w sosie porowym

Soczysty i delikatny kurczak zanurzony w kremowym sosie porowym to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie jest proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Z pewnością posmakuje każdemu domownikowi.

Fileciki z kurczaka w sosie porowym świetnie smakują z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą. Do tego wystarczy ulubiona surówka lub sałatka i obiad gotowy! Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na kurczaka w sosie porowym.

PRZEPIS NA FILECIKI W SOSIE POROWYM

Składniki

  • 1 duży por
  • podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g)
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kotleciki. Jeśli będą zbyt grube rozbić je delikatnie tłuczkiem.

2. Kurczaka przełożyć do miski i dodać do niego przyprawy (przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, papryka słodka, curry, sól, pieprz). Wymieszać, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach.

3. Następnie zamarynowane mięso podsmażyć na odrobinie tłuszczu do zarumienienia.

4. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Podsmażyć na osobnej patelni na łyżce masła.

5. Do śmietany dodać odrobinę wody i trochę uduszonego pora. Wymieszać, a następnie całość przelać na patelnię z porem. Dusić kilka minut.

6. Na patelnię z sosem porowym przełożyć podsmażone mięso, dodać sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać oblewając sosem kawałki kurczaka. Całość dusić jeszcze przez około 10 minut i gotowe.

kurczak w sosie porowym
kurczak w sosie porowym przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.