Babka czekoladowa

Babka wielkanocna to wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Sposobów na jej przygotowanie jest mnóstwo i każdy zachwyca czymś innym. Dziś mam dla was przepis na moją ulubioną wersję babki o smaku czekoladowym.
Babka czekoladowa z tego przepisu jest wilgotna, ma intensywny czekolady smak i puszystą strukturę. Co więcej, jest bardzo łatwa w wykonaniu! Dlatego nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w wypiekach, to gwarantuję, że ta babka na pewno Ci się uda.
BABKA CZEKOLADOWA PRZEPIS
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 większe jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki dżemu porzeczkowego
- skórka otarta z 1 małej cytryny
Przygotowanie
- Mąkę wymieszaj z sodą i kakao.
- Do osobnej miski wlej mleko, olej i dodaj jajka, cukier i cukier wanilinowy. Całość zmiksuj do połączenia składników.
- Suche składniki przesyp do mokrych i całość ponownie wymieszaj do połączenia.
- Na koniec dodaj dżem porzeczkowy oraz skórkę otartą z cytryny.
- Formę na babkę posmaruj tłuszczem i oprósz kakao. Przełóż ciasto.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu babkę polej polewą czekoladową i posyp pokruszoną białą czekoladą.

