Babka czekoladowa

Przepis na babkę czekoladową

Babka wielkanocna to wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Sposobów na jej przygotowanie jest mnóstwo i każdy zachwyca czymś innym. Dziś mam dla was przepis na moją ulubioną wersję babki o smaku czekoladowym.

Babka czekoladowa z tego przepisu jest wilgotna, ma intensywny czekolady smak i puszystą strukturę. Co więcej, jest bardzo łatwa w wykonaniu! Dlatego nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w wypiekach, to gwarantuję, że ta babka na pewno Ci się uda.

BABKA CZEKOLADOWA PRZEPIS

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 większe jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego
  • skórka otarta z 1 małej cytryny

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z sodą i kakao.

  2. Do osobnej miski wlej mleko, olej i dodaj jajka, cukier i cukier wanilinowy. Całość zmiksuj do połączenia składników.

  3. Suche składniki przesyp do mokrych i całość ponownie wymieszaj do połączenia.

  4. Na koniec dodaj dżem porzeczkowy oraz skórkę otartą z cytryny.

  5. Formę na babkę posmaruj tłuszczem i oprósz kakao. Przełóż ciasto.

  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka.

  7. Po upieczeniu i ostygnięciu babkę polej polewą czekoladową i posyp pokruszoną białą czekoladą.
Babka czekoladowa
Babka czekoladowa przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 806

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć + siedem =