Pieczone pałki z kurczaka z pieczarkami

Pieczone pałki z kurczaka z pieczarkami

Prosty przepis na smaczny obiad – pieczone pałki z kurczaka z pieczarkami. Ten przepis jest przykładem na to, że potrzeba tak niewiele do przygotowania czegoś niezwykłego! Danie to smakuje wyśmienicie, a dodatkowo jest bardzo łatwe do zrobienia.

Pieczone pałki z kurczaka z pieczarkami to super pomysł na rodzinny obiad. Mięso jest mięciutkie i soczyste, pieczarki również smakują wyśmienicie. Dodatkowo podczas zapiekania tworzy się pyszny sos, który jest idealnym dodatkiem do ziemniaków. Koniecznie wypróbujcie przepis!

PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI

Składniki

  • 10 pałek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • chilli

Wykonanie

  • Do miseczki przekładamy ocet balsamiczny, miód, oliwę, musztardę, paprykę słodką, pieprz, sól, chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy, tworząc marynatę do naszego mięsa.
  • Pałki z kurczaka myjemy i pozbawiamy skóry. Przekładamy do miski, dodajemy marynatę i dokładnie mieszamy, tak by mięso było obtoczone w marynacie. Całość szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na całą noc.
  • Cebulę obieramy, kroimy w półkrążki i układamy na spodzie naczynia żaroodpornego. Na niej układamy zamarynowane pałki z kurczaka a między nimi umyte pieczarki. Pieczarki można polać marynatą, która została po mięsie w miseczce.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy pod przykryciem 30 minut, a następnie bez przykrycia kolejne 30 minut.
Pieczone pałki z kurczaka z pieczarkami
Pieczone pałki z kurczaka z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.