Młoda kapusta ze śmietaną

Młoda kapusta ze śmietaną

Młoda kapusta to symbol wiosny i pięknej pogody. To sezonowe warzywo, które posiada wiele cennych i korzystnych dla naszego organizmu właściwości. Podnosi odporność, wzmacnia nasze włosy, skórę i paznokcie.

Niestety wiele osób ma złe wyobrażenia o kapuście, ze względu na to, że dawniej przygotowywane ona była z dużą ilością boczku, smalcu i tłuszczu. Kapusta wówczas zaliczana była do wysokokalorycznych dań. W obecnych czasach nie gotuje się już tak tłusto, ponieważ większość osób dba o swoje ciało, zwracając uwagę na to, co je.

Kiedy tylko młoda kapusta pojawia się na targach czy w sklepach, warto ją wykorzystać i przygotować z niej coś pysznego. Najbardziej popularnym daniem jest oczywiście młoda kapusta ze śmietaną, którą każdy uwielbia.

Młoda kapusta ze śmietaną z przepisu, który zaprezentuję Wam poniżej, jest lekka, delikatna i bardzo smaczna. Dodatek śmietany i świeżego koperku nadaje jej cudownego aromatu i smaku. Domowa kapusta ze śmietaną jest także bardzo szybka w przygotowaniu, ponieważ młoda kapusta bardzo szybko mięknie i nie trzeba jej długo gotować. Wystarczy zaledwie 8-10 minut i kapusta gotowa. Z całym przygotowaniem, krojeniem i gotowaniem powinniście się wyrobić w 30 minut.

Poniżej zaprezentuje Wam przepis na młodą kapustę ze śmietaną, z którego korzystam od lat. Przepis ten nigdy mnie nie zawiódł i jestem pewna, że przypadnie również w Wasze gusta smakowe! Zapraszam!

PRZEPIS NA MŁODĄ KAPUSTĘ ZE ŚMIETANĄ

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty ok. 800 g
  • 100 ml śmietany 18%
  • 150 ml bulionu lub wody
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • pęczek świeżego koperku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Kapustę obrać z wierzchnich liści, a następnie umyć i osuszyć. Następnie przekroić na ćwiartki, wyciąć twardy głąb i drobno poszatkować przy użyciu szatkownicy, lub drobno pokroić ostrym nożem.
  • Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce masła.
  • Drobno poszatkowaną kapustę umieścić w garnku, zalać bulionem doprawić solą, pieprzem, dodać cukier, sok z cytryny oraz zeszkloną cebulę. Całość dusić pod przykryciem przez ok. 8-10 minut.
  • Śmietanę wymieszać z mąką, następnie dodać do niej łyżkę kapusty z garnka, całość wymieszać a następnie przełożyć do garnka i energicznie wymieszać.
  • Pogotować na wolnym ogniu przez kilka minut, pod koniec dodać posiekany koperek.

Mam nadzieję, że mój przepis na młodą kapustę ze śmietaną Wam posmakował i będziecie częściej zaglądać na mojego bloga!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 + dwanaście =