Pizza z patelni w 15 minut
Pizza bez piekarnika? To jak najbardziej możliwe! Tym bardziej, że pizza z patelni jest nie tylko przepyszna, ale i bardzo szybka w wykonaniu. Przygotowanie takiej ekspresowej pizzy zajmie Ci niecałe 15 minut.
Domowa pizza z patelni to super pomysł na pyszny obiad czy kolację dla całej rodziny. Odpowiednie proporcje składników na ciasto jest sekretem tej pizzy. Szczerze mówiąc w smaku niczym nie ustępuje od tej tradycyjnej pizzy z piekarnika. Moja rodzina i ja uważamy, że jest nawet smaczniejsza! Jeśli tak jak ja uwielbiacie pizzę, ale nie zawsze macie czas na długie przebywanie w kuchni, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis na pizzę z patelni.
PRZEPIS NA: PIZZA Z PATELNI
Składniki na 1 pizzę
Ciasto:
- 9 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- 8 łyżek kefiru
- szczypta soli
Dodatki:
- 100 g usmażonego kurczaka
- 1 pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli
- 150 g sera żółtego
- szczypiorek
Przygotowanie
1. Zaczynamy od przygotowania dodatków. Pomidora kroimy w cienkie plastry, cebulkę kroimy w piórka, ser ścieramy na tarce, szczypiorek drobno siekamy.
2. Kurczak został mi z poprzedniego dnia, ale można usmażyć kurczaka specjalnie do tego dania, lub zastąpić go np. szynką.
3. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Kolejno dodajemy kefir i znowu miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i całość ponownie zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego kremu.
4. Przygotowane ciasto przelewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną cienko olejem.
5. Na ciasto wykładamy nasze dodatki (oprócz szczypiorku) i smażymy pod przykryciem przez około 10 minut.
6. Gotową pizzę przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z ulubionym sosem, lub ketchupem. Smacznego!
Na jaką średnicę patelni są proporcje oraz czy zamoast kefiru może być jogurt naturalny?
Średnica patelni to 28 cm. Co do jogurtu, to lepiej jednak użyć kefiru lub maślanki.