Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne – tradycyjny przepis na pyszne ciasteczka Bożonarodzeniowe
Pierniczki świąteczne to nieodłączny symbol świąt Bożego Narodzenia. Pachnące miodem przyprawą korzenną i cynamonem, wypełniają dom cudownym zapachem świąt. Ten prosty i sprawdzony przepis na pierniczki pozwoli Wam przygotować miękkie i pyszne świąteczne ciasteczka, które z pewnością oczarują całą rodzinę.
Te pierniczki bożonarodzeniowe można upiec wcześniej i przechowywać w puszce, z każdym dniem stają się coraz smaczniejsze. Idealnie nadają się do dekorowania lukrem, kolorowymi posypkami czy polewą czekoladową. Domowe pierniczki to także świetny pomysł na prezent czy też wspólne pieczenie z dziećmi.
Jeśli szukasz przepisu, który zawsze się udaje, ten tradycyjny przepis na pierniczki świąteczne będzie strzałem w dziesiątkę. Z nim przygotujecie pyszne domowe pierniczki, pełne świątecznej magii. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
Składniki
- 300 g masła
- 250 g cukru
- 250 g płynnego miodu
- 3 żółtka
- 1 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie
- Do rondelka przełożyć masło, dodać cukier, kakao, miód, cynamon i przyprawę korzenną. Podgrzewać, mieszając do momentu, aż składniki się połączą. Następnie odstawić do przestygnięcia.
- Sodę oczyszczoną rozpuścić w 2 łyżkach wody, dodać do przestygniętego z przyprawami masła i wymieszać. Kolejno dodać żółtka i ponownie wymieszać.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesypać do masy. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Pod koniec dodać śmietankę.
- Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wykrawać pierniczki.
- Wykrojone pierniczki układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10 minut. Studzić na kratce.







