Sałatka z czerwoną kapustą

Sałatka z czerwoną kapustą – pyszna, łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu.

Pewnie wiele z Was kojarzy czerwoną kapustę jako baza do wielu smacznych surówek obiadowych. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją do sałatki. Przygotowałam sałatkę z dodatkiem kurczaka, świeżego ogórka, pomidora, kukurydzy, cebulki, kapusty pekińskiej i czerwonej kapusty.

Sałatka jest bardzo smaczna, idealnie sprawdzi się na kolację, posiłek do pracy, a także przekąska na stół, kiedy organizujemy przyjęcie w swoim domu.

Przepis na sałatkę z czerwoną kapustą

Składniki

  • 1/2 cebuli
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
  • 2 pomidory
  • ogórek
  • 1/2 sztuki pekińskiej kapusty
  • 1/4 czerwonej kapusty
  • puszka kukurydzy

Sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • pieprz i sól

Wykonanie

  • Kapustę pekińską i czerwoną siekamy drobno. Dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę octu. Mieszamy ręką, dokładnie ugniatając, odstawiamy do zmięknięcia.

  • Kurczaka kroimy w kostkę, przeprawiamy (curry, pieprzem, solą, papryką słodką, przyprawą do gyrosa). Smażymy na patelni na łyżce oliwy.

  • Cebule kroimy w cienkie paseczki.

  • Kukurydzę odsączamy z zalewy.

  • Pomidorki kroimy na ćwiartki i wycinamy nasiona, tak by pozostał sam miąższ. Kroimy go w paski.

  • Ogórka kroimy w półplastry.

  • Majonez mieszany z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

  • Sałatę i kapustę wyciskamy z nadmiaru wody.

  • Wszystkie przygotowane składniki umieszczany w misce i dokładnie mieszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *