Masa makowa
Masa makowa to idealny dodatek do ciast makowych, drożdżówek czy zawijaków. Oczywiście można zakupić gotową masę makową, ale ta, którą przygotujemy sami, jest o wiele lepsza. Chodzi głównie o smak, ponieważ sklepowe masy są bardzo słodkie, ale również o ich skład. Zawierają wiele konserwantów i innych dodatków, których lepiej unikać.
Domowa masa makowa wbrew pozorom jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Można ją wykonać pod swoje gusta smakowe, dodając więcej lub mniej rodzynek czy orzechów.
Masa makowa z mojego przepisu jest bardzo aromatyczna i wilgotna. Idealnie pasuje do wypieków makowych. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA MASĘ MAKOWĄ
Składniki
- 500 g suchego maku
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g cukru
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 60 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 50-100 g rodzynek wedle uznania
- 30 g masła
Wykonanie
- Mak przesypać do rondelka, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i odstawić na godzinę do spęcznienia. Po upływie czasu mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą, a następnie dobrze odcisnąć.
- Odsączony mak zmielić, najlepiej dwukrotnie w maszynce do mięsa, używając sitek o najmniejszych oczkach.
- Rodzynki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i osuszyć ręcznikiem jednorazowym.
- Orzechy włoskie drobno siekamy.
- Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę z pomarańczy, roztopione masło, cukier, miód, ekstrakt migdałowy. Całość dokładnie wymieszać.
- Masę makową schłodzić w lodówce. Można ją przechowywać przez około 5 dni, a także zamrozić. Przed użyciem należy ją ocieplić do temperatury pokojowej.