Zapiekanka tostowa

Zapiekanka tostowa

Zapiekanka tostowa z szynką i serem to wspaniały pomysł na pyszny obiad lub kolację. Danie jest bardzo smaczne i zasmakuje każdemu, w końcu kto nie lubi tostów? Zapiekanka na chlebie tostowym nie tylko wygląda apetycznie ale i tak samo smakuje. Proste, ale dobrze dobrane składniki w tym daniu dają niesamowity rezultat. Już dzisiaj przygotuj to danie w domu i zaskocz swoich bliskich!

ZAPIEKANKA TOSTOWA – PRZEPIS

Składniki

  • 200 g sera żółtego w kawałku
  • 200 g szynki w plastrach
  • 300 g pieczarek
  • 100 ml śmietany
  • 3 jaja
  • 10 kromek chleba tostowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 pora
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie

1. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i poddusić na maśle.

2. Ser żółty zetrzeć na tarce. 1/3 odłożyć do posypania wierzchu zapiekanki. Pozostałą część sera połączyć ze śmietaną i jajami. Doprawić solą i pieprzem.

3. Na blaszce o wymiarach 24×24 ułożyć pierwszą warstwę chleba tostowego. Kromki posmarować 1/2 mieszanki jajeczno-serowej. Na mieszankę ułożyć plastry szynki.

4. Na szynkę wyłożyć uduszone pieczarki, a na nie pozostałą część mieszanki jajeczno-serowej.

5. Na górę wyłożyć drugą warstwę chleba tostowego i posypać żółtym serem, pokrojoną w kosteczkę papryką, kukurydzą i pokrojonym w piórka porem.

6. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut – grzanie góra, dół.

7. Po upieczeniu zapiekankę posypać szczypiorkiem.

tostowa zapiekanka z szynką i serem
zapiekanka tostowa z szynką i serem
zapiekanka na chlebie tostowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 − 1 =