Warkocz z budyniem i jabłkami

Klasyczna drożdżówka z nadzieniem budyniowo-jabłkowym w formie pięknego warkocza. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych wypieków, który pojawia się u nas w domu bardzo często. Warkocz z budyniem i jabłkami to idealny deser do kawy, poczęstunek dla gości, a nawet słodki posiłek śniadaniowy dla najmłodszych.

Bardzo lubię przygotowywać warkocz z budyniem i jabłkami z tego przepisu, ponieważ ciasto jest bardzo elastyczne i dobrze się z nim pracuje. W łatwy sposób można z niego uformować piękny warkocz.

Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszną drożdżówkę z budyniem i jabłkami w formie warkocza.

Składniki

* przepis na mały keks 10×25

Ciasto drożdżowe:

  • 7 g drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 250 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki płynnego masła
  • 25 g otrębów pszennych – można zastąpić mąką
  • jajko
  • pół szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:

  • jabłko 
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowy bez cukru – 20 g

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe :

  1. Mleko odrobinę podgrzać. Tak by było ciepłe, nie gorące. Wsypać drożdże, łyżkę mąki oraz cukru. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut.  

  2. Dodać do niego resztę mąki i cukru, masło, otręby, jajko, zaczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 1 godzinę. 

Nadzienie:

  1. 1/2 sproszkowanego budyń przygotować z dodatkiem 200 ml mleka i 2 łyżkami cukru.

  2. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z budyniem.

Wykonanie:

  1. Ciasto podzielić w stosunku 4:1. Mniejszą część rozwałkować na kawałek nieco większy od dna blaszki. Umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

  2. Wiekszą część ciasta rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować nadzienie. Ważne jest to by nadzienie nie było zimne ani gorące. 

  3. Ciasto złożyć na pół, a następnie jeszcze raz na pół wzdłuż dłuższej krawędzi. 

  4. Przekroić na trzy części wzdłuż dłuższego boku. Zapleść warkocz. Przełożyć do blaszki. 

  5. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.

  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół), piec 20 minut. Włączyć grzanie tylko od dołu i piec kolejne 20 minut. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *