Babka zebra z polewą czekoladową

Babka zebra z polewą czekoladową

Wielkanoc już nie długo, więc powoli warto rozpocząć poszukiwanie przepisów Wielkanocnego menu. Na świątecznym stole w święta Wielkanocne gromadzimy mnóstwo smakołyków, a pośród nich obowiązkowo powinna się znajdować babka Wielkanocna

Babka zebra z polewą czekoladową to idealny wybór na tegoroczne święta! Jest przepyszna, mięciutka, delikatna a dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Przepis na jej przygotowanie jest niesamowicie prosty i zawsze wychodzi przepyszna. Zapraszam na przepis!

BABKA ZEBRA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 5 jajek rozmiar L
  • 400 g mąki pszennej
  • 160 ml oleju
  • 220 g drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%


Dodatkowo

  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy

Wykonanie

  • Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo, dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania szklistej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim.
  • 400 g mąki przesypujemy do miski, odbieramy 3 łyżki i odkładamy na bok. Do miski z mąką wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy.
  • Do masy jajecznej na przemian dodajemy wodę, olej i mąkę. Miksujemy do połączenia składników.
  • Otrzymane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia.
  • Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na przemian do formy wykładamy raz jasną, raz ciemną masę.
  • Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
  • Polewa: śmietankę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na babkę.
Babka zebra z polewą czekoladową przepis
Przepis na babkę zebra z polewą czekoladową

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewięć − dziewięć =